kreiranje-atraktivnih-festivala-kulture_smithsonian

Kreiranje atraktivnih festivala kulture sa Smithsonian Centrom za folklor i kulturnu baštinu

Ciljevi webinara

 • Najbolje prakse organizovanja uspješnih festivala na temu kulture
 • Razumjeti značaj festivala u održavanju kulturnog nasljeđa
 • Usvajanje vještina i upoznati se s alatima potrebnim za planiranje, budžet, prikupljanje sredstava i promoviranje vašeg kulturnog događaja i/ili festivala
 • Razumijevanje osnova misije, vizije i ciljeva festivala
 • Finansijski savjeti i primjeri za izračunavanje prihoda i rashoda
 • Marketinški savjeti za povećanje vidljivosti vašeg festivala i usmjeravanje pažnje posjetitelja na vaš događaj
 • Pravilno vođenje volonterskog rada i u skladu s potrebama festivala
 • Regulisanje protoka posjetilaca tokom festivala
 • Balansiranje potreba zajednice i posjetilaca
 • Rad kroz praktične primjere i studije kulturoloških događaja i festivala.

Kome je namijenjen webinar?

 • Organizatori festivala koji žele da prate najbolje međunarodne prakse kako bi poboljšali postojeću ponudu
 • Preduzetnici koji planiraju da započnu karijeru u organizaciji festivala
 • Turističke organizacije, muzeji i organizacije kulture koje organizuju i podržavaju festivale kulture i kulturološke događaje.

Govornici:

 • Halle Butvin, direktorica specijalnih projekata u Smithsonian Centru za folklor i kulturnu baštinu

 

Halle Butvin je direktorica specijalnih projekata u Smithsonian Centru za folklor i kulturnu baštinu. Halle vodi rad Centra na polju kulturne održivosti širom svijeta, osmišljavanju zajedničkih projekata radi podrške zajednica u njihovim naporima da zaštite svoju baštinu, promovišu kulturno izražavanje i unaprijede napore na polju kulture za poboljšanje lokalne ekonomije. Tokom 2018. vodila je prikupljanje novčanih sredstava, te prikupila 1,1 milion dolara za program “Armenia: Creating Home” na Smithsonian-ovom Folklornom Festivalu, koji je za cilj imao dvosedmičnu proslavu armenske kulturne baštine u Nacionalnom tržnom centru u Washingtonu, DC. Događaj je okupilo više od 100 armenskih učesnika i 738.000 posjetilaca. Halle je iskusna trenerica, sa više od 15 godina iskustva u osmišljavanju i vođenju projekata kreativne industrije, uključujući planiranje i kreiranje festivala, razvoj zanatskih zanata, razvoj preduzeća i organizacijski razvoj za neprofitne organizacije u Evropi, istočnoj Africi i nekoliko zemalja širom Azije. Kad nije na Zoom pozivima, možete je pronaći kako planinari, kuha, čita ili se druži sa svojim malim psom Fiddleom.

 

Smithsonian institut

Smithsonian Institut je najveći svjetski muzejski, obrazovni i istraživački kompleks, s 21 muzejom i Nacionalnim zoološkim vrtom, koji oblikuje budućnost očuvanjem baštine, otkrivanjem novih znanja i dijeljenjem naših resursa sa svijetom.

Institut je osnovan 1846. godine sredstvima Engleza Jamesa Smithsona (1765–1829) prema njegovoj želji “pod imenom Smithsonian Institution, kao ustanova za povećanje i širenje znanja”.

Centar za folklor i kulturnu baštinu je istraživački i obrazovni odjel Smithsonian Institution, koji promoviše bolje razumijevanje i održivost kulturnog naslijeđa širom Sjedinjenih Država i svijeta putem istraživanja, obrazovanja i angažmana zajednice. Centar realizuje razne velike kulturne događaje, kao što su Smithsonian Folklife Festival, National World War II Reunion, First Americans Festival povodom otvaranja Nacionalnog muzeja američkih Indijanaca i otvaranje Nacionalnog muzeja afroameričke povijesti i kulture.

Sesija 1:

Sesija 2:

Sesija 3:

Sesija 4:

Sesija 5:

Sesija 6:

Sesija 7:

Sesija 8: