organska-proizvodnja_organska-hrana-bosna-i-hercegovina

Organska proizvodnja u funkciji ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine

USAID Turizam organizovao je 28. aprila drugi u seriji virtuelnih događaja pod nazivom Certifikacijom do uspjeha! Tema drugog događaja je bila Organska proizvodnja u funkciji ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve one koji nisu imali priliku da učestvuju u događaju da preslušaju snimak sa Zoom-a na našem YouTube kanalu.

Saznajte više o procesu certifikacije i dostupnim mehanizmima podrške, te kako uključiti organsku hranu u lanac vrijednosti turizma. Ukoliko budete imali pitanja pišite nam na  info@turizambih.ba 

Ukoliko vas interesuje sticanje geografskih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine, pogledajte naš webinar Sticanje geografskih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine (BiH), kako biste saznali o dostupnim šemama kvaliteta i vrstama oznaka, te koje prednosti imaju nositelji geografskih oznaka.

Ciljevi webinara organska proizvodnja!

  • Promocija organske poljoprivrede u BiH i podizanje svijesti bh. proizvođača o prednostima i izazovima postupka certifikacije
  • Unapređenje saradnje, razmjena informacija i dijeljenje iskustva i znanja u oblasti organske proizvodnje
  • Uspostavljanje kontakta sa certifikacijskim i kontrolnim organizacijama
  • Predstavljanje postupka i procedure procesa uvođenja organske certifikacije
  • Pojašnjavanje načina kako bh. poljoprivredni proizvođači mogu certificirati svoju proizvodnju
  • Predstavljanje potencijala za razvoj organske proizvodnje na bazi dosadašnjih iskustava, dostupnih mehanizama podrške, znanja i pogodnih agroekoloških uslova.

Kome je namijenjen webinar organska proizvodnja?

  • Poljoprivredni proizvođači i organizacije uključene u proizvodnju i preradu hrane i drugih proizvoda koji se mogu certificirati u organskoj proizvodnji
  • Predstavnici vlasti na lokalnom, entitetskom i bh. nivou
  • Obrazovne institucije i organizacije uključene u podršku i razvoj poljoprivredne proizvodnje
  •  Distributeri, trgovci uključeni u plasman proizvoda
  • Hoteli, restorani i ostali subjekti u poslovanju s hranom
  • Domaće i strane organizacije koje podržavaju ovaj vid proizvodnje

Ko su govornici?

  • Bernisa Klepo, menadžer za certifikaciju i kontrolu kvaliteta, Organska kontrola, Sarajevo, certifikacijsko tijelo za organsku proizvodnju
  • Velibor Trifković, USAID Turizam, stručnjak za turističke proizvode
  • Nenad Novaković, direktor Organic Control System, Srbija, certifikacijsko tijelo za organsku proizvodnju
  • Ana Marušić Lisac, dipl. ing., Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o., ovlašteno i akreditirano certifikacijsko
    tijelo u eko proizvodnji u RH
  • Dragana Zec, viši stručni saradnik, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske
  • Mario Beus, šef odjela za biljnu proizvodnju, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  • Mate Omazić, vlasnik, Farma Podhum d.o.o, Livno
  • Mirza Frljak, dipl. ing, direktor FAN-Commerce d.o.o, Visoko
  • Slobodanka Popović, rukovodilac proizvodnje, Ljbilje d.o.o, Bileća

Pogledajte biografije govornika.

Prezentacije govornika:

“Organska poljoprivreda, iskustva Republike Hrvatske” – dip. ing. agr. Ana Marušić Lisac

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

“Organska hrana u BiH, ponuda, potražnja, mogućnosti, planovi za budućnost” – dipl. ing. Mirza Frljak

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

“Kontrola i sertifikacija organske proizvodnje u Srbiji” – Nenad Novaković, direktor Organic Control System, Srbija

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

“Postupak certifikacije organske proizvodnje – formalne procedure i primjeri certificiranih proizvođača” – Bernisa Klepo, menadžer za certifikaciju i kontrolu kvaliteta, Organska kontrola

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab