turistička-iskustva-kulturnog-nasljeđa

Osmišljavanje i prezentacija interaktivnih doživljala kulturnog nasljeđa

   

Pozivamo sektor turizma u BiH (turističke agencije, pružaoci iskustava, pružaoci smještaja i turističke organizacije) da pogledaju jedinstven webinar koji vam predstavlja USAID Turizam u saradnji sa Smithsonian Centrom za folklor i kulturnu baštinu.

Webinar pod nazivom Ultimativni set alata za osmišljavanje i prezentaciju interaktivnih doživljaja kulturnog nasljeđa ima za cilj izgradnju lokalnih kapaciteta i razumijevanje najboljih međunarodnih praksi za dizajniranje i predstavljanje turističkih iskustava kulturnog nasljeđa.

 

Šta ćete naučiti?

 • Kako definirati i identificirati tržišni segment turizma kulturnog naslijeđa
 • Steći dublje razumijevanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine kroz niz studija slučaja i praktičnog rada
 • Postati svjesni principa mapiranja kulturnog nasljeđa
 • Upoznati proces analize nedostataka proizvoda kulturnog nasljeđa
 • Razumjeti petofazni proces dizajniranja i prezentacije turističkih iskustava kulturnog nasljeđa
 • Prezentacija i uvođenje na tržište i stjecanje novih vještina u tehnikama stroytelling-a

Ovaj webinar obuhvata sljedeće:  

 • 7 sati video materijala (BHS i ENG zvuk) razvrstanih po temama (pregled preko USAID Turizam YouTube kanala)  
 • 1 prezentacija  na BHS jeziku.  
 • Pristup putem telefona  

Kome je webinar namjenjen?  

 • Turističkim agencijama
 • Pružaocima iskustava
 • Pružaocima smještaja
 • Turističkim organizacijama

Cilj webinara:

 • Izgradnja lokalnih kapaciteta 
 • Razumijevanje najboljih međunarodnih praksi za dizajniranje i predstavljanje turističkih iskustava kulturnog nasljeđa

O predavačima:

Halle Butvin je direktor specijalnih projekata u Smithsonian Centru za folklor i kulturno naslijeđe. Butvin upravlja radom na kulturnoj održivosti centra širom svijeta, dizajnira kolaborativne projekte kao vid podrške zajednicama u njihovim naporima da zaštite svoje naslijeđe, promovišu kulturno izražavanje i razviju kulturne prakse kako bi poboljšali lokalnu ekonomiju.

U 2018. godini je organizovala i prikupila $1.1M za program Armenija: stvaranje doma na Smithsonian Festivalu folklora, dvosedmične proslave kulturnog naslijeđa Armenije koja je održana na području National Mall u Washingtonu. Događaju je prisustvovalo 100 armenijskih učesnika i 738,000 posjetilaca.

Kao iskusna trenerica, Halle već duže od 15 godina dizajnira i upravlja kreativnim industrijskim projektima, uključujući organizovanje festivala, razvoj zanata, poslovni razvoj i organizacijski razvoj neprofitnih organizacija u Europi, Istočnoj Africi i u nekoliko država Azije. Kada nije na Zoom sastanku, Halle planinari, kuha, čita ili se druži sa svojim malim psom imena Fiddle.

 

Simon Jones je osnivač NatureScapes, organizacije posvećene pružanju pomoći destinacijama da razviju turistička iskustva, zaštite životnu sredinu, održe i slave kulturu i ojačaju dobrobit ljudi. Simon ima 20 godina iskustva u razvoju turističkih iskustava prirodnog i kulturnog turizma širom svijeta. Simon je pomagao u dizajniranju i provođenju turističke komponente programa “Moja Armenija/My Armenia”, turističkog projekta kulturnog naslijeđa u organizaciji Smithsonian Institute u Armeniji. Kroz svoj rad razvio je praktične trening programe za turističke lokalitete, usluge i biznise, što im je pomoglo da iskoriste i održe kulturne vrijednosti u cilju privlačenja posjetioca na smislen i privlačan način.

Prije nego što će osnovati NatureScapes, Simon je obnašao funkciju potpredsjednika i suosnivača Solimar International, kompanije koja se bavi turističkim razvojem i marketingom. On je magistar administracije u turizmu sa fokusom na održivi destinacijski menadžment Poslovne škole Univerziteta George Washington u Sjedinjenim Državama.

 

O Smithsonian Institutu

Smithsonian je najveći muzejski, edukacijski i istraživački kompleks u svijetu, sa 21 muzejom i Nacionalnim zoološkim vrtom; on oblikuje budućnost kroz konzervaciju naslijeđa, otkrivanje novih znanja i dijeljenje svojih resursa sa ostatkom svijeta. Institut je organizovan 1846. godine sredstvima Engleza Jamesa Smithsona (1765-1829) prema njegovim željama “pod imenom Smithsonian Institute, ustanova za razvoj i širenje znanja.”

Centar za folklor i kulturno naslijeđe je istraživačka i edukacijska jedinica Smithsonian Institutea, koja kroz istraživanje, edukaciju i angažovanje zajednice promoviše bolje razumijevanje i održivost kulturnog naslijeđa širom Sjedinjenih Država i drugih dijelova svijeta. Centar organizuje niz kulturnih manifestacija, kao što su Smithsonian Folklife Festival, National World War II Reunion, First Americans Festival povodom otvaranja National Museum of the American Indian, otvaranje National Museum of African American History and Culture.

 

Dodatna pitanja: 

Ukoliko imate  pitanja, poteškoće ili nedoumice vezane za ovaj webinar, slobodno se obratite našem timu na:  info@turizambih.ba    

Video materijali BHS