Planinski turizam – na putu održivog razvoja

business, hard working, autonomous

Studija „Mountain Tourism – Towards a more sustainable path (Planinski turizam – na putu održivog razvoja)“ nastala je zajedničkim radom Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO). Ova publikacija je međunarodnog karaktera, te objedinjuje svjetske trendove planinskog turizma u post-covid vremenu i ukazuje na to da je period krize, zapravo, prilika da se definiraju novi proizvodi i metode održivog razvoja turizma u planinskim područjima.

Prezentirane su najbolje prakse zemalja iz različitih krajeva svijeta, koje mogu služiti kao vodič ostalim zemljama da usvoje nove perspektive za oporavak i promociju održivog planinskog turizma. U cilju revitaliziranja usluga i proizvoda, spomenuti održivo-razvojni faktori predstavljaju različite socio-ekonomske prilike u polju otvaranja novih radnih pozicija, održive proizvodnje i potrošnje, te očuvanje prirodnih i kulturoloških bogatstava. Među nebrojenim potencijalima planinskog turizma, izdvaja se gastronomski turizam, promoviranje lokalnih zajednica, duhovni turizam, ¨wellness¨ turizam, ruralni turizam i agroturizam. Iz tog razloga, USAID Turizam prepoznaje ovu publikaciju kao direktan doprinos identificiranju načina oporavka turizma u planinskim regijama, koje uključuje dobrobit lokalnog stanovništva, podizanje svijesti o odgovornosti prema očuvanju prirodnih ljepota, bogatog nasljeđa i planinskih krajolika.


PREUZMITE STUDIJU