Principi osnaživanja žena: Ravnopravnost poboljšava poslovanje

business, hard working, autonomous

Principi osnaživanja žena (eng. Women Empoverement Principles – WEPs) služe kao kompas za preduzeća, pružajući vrijedne smjernice za podsticanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena na radnom mjestu, tržištu i zajednici. UN Women i UN Global Compact osmislili su ovih sedam principa koji crpe inspiraciju iz međunarodnih standarda rada i ljudskih prava, prepoznajući da preduzeća igraju ključnu ulogu u zagovaranju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Trenutno u svijetu postoji više od 8000 WEPs potpisnika, od kojih je 16 u BiH, međutim, nijedna od kompanija nije iz sektora turizma.

USAID Turizam je održao webinar posvećen principima osnaživanja žena pod nazivom Principi osnaživanja žena: ravnopravnost poboljšava poslovanje. Webinar je namijenjen za edukaciju ciljanih partnera, u ovom slučaju ciljanih hotela sa 4 i 5 zvjezdica, o značaju rodne ravnopravnosti na radnom mjestu. 
Fokus webinara je na razumijevanju transformativne moći WEPs inicijative, istraživanje obaveza koje su kompanije preuzele kroz WEPs, te će se baviti značajnim prednostima implementacije. Predavačica je Nino Janashia, specijalistica za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.