Profi program – zašto se prijaviti?

business, hard working, autonomous
Šta je Profi program?
Profi program je poseban program koji omogućava profesionalno osposobljavanje i razvoj zaposlenika u ugostiteljskoj industriji. Ovaj program se temelji na standardima struke i pruža materijale za učenje, obuku na radnom mjestu, mentorstvo i certifikaciju. Fokusiran je na tri osnovne oblasti poslova u ugostiteljstvu: proizvodnju hrane, posluživanje hrane i pića, te domaćinstvo. Program se primjenjuje u saradnji s vodećim hotelima i restoranima, privrednim komorama, ministarstvima zaduženim za turizam i drugim relevantnim akterima u Bosni i Hercegovini.
Koristi od Profi programa obuke na radnom mjestu
Radno mjesto pruža idealno okruženje za sticanje stručnih znanja i vještina. Međutim, sticanje znanja izvan formalnih obrazovnih sistema teško je prepoznati, mjeriti i vrednovati. Zato model Profi programa pruža strukturiranu podršku, educirane trenere i osiguranje kvalitete kako bi se znanje uspješno prenijelo na radnike tokom samog rada. Profi program omogućava zaposlenima da neprestano uče na radnom mjestu sve dok ne postignu potrebni nivo kompetencija. S druge strane, hoteli i restorani koji su dio Profi programa dobijaju mogućnost da korištenjem resursa Profi programa pruže strukturisanu, profesionalnu i kontinuiranu obuku na radnom mjestu koja se certificira polaganjem jedinstvenog online testa. Ova vrsta programa osigurava uspjeh u usavršavanju radne snage i podizanju kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

Pogledajte kako se Profi program provodi u hotelu Termag, koji je šampion implementacije obuka na radnom mjestu,
sa preko 70 obučenih i certificiranih radnika.

Članice Profi programa u Bosni i Hercegovini

Profi program obuka na radnom mjestu provodi se u Bosni i Hercegovini uz učešće 16 renomiranih hotela i restorana: Courtyard by Marriott i Jelena Banja Luka, Courtyard by Marriott, Europe, Holiday, Ibis Styles, Novotel Bristol, Swissotel Sarajevo, restorani Druga kuća Sarajevo, Kazamat I Mala stanica Banja Luka, Pino Nature Trebević, Tarčin Forest Resort & Spa, Vučko i Termag Jahorina.

Kako se prijaviti?

U Federaciji Bosne i Hercegovine pilotiranje Profi programa provodi USAID-ov Projekat razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini uz podršku Privredne/Gospodarske komore FBiH. Ispunjavanjem upitnika na ovom linku, prijavljujete se za učešće u Profi programu.

U Republici Srpskoj Profi programom upravlja Privredna komora Republike Srpske kroz Sekretarijat Profi programa. Ispunjavanjem upitnika na ovom linku, prijavljujete se za članstvo u Profi programu.