Intervju sa eksperticom Linda Goldenstein

Napomena: Kako biste pratili titlove na Bosanskom jeziku molimo Vas da u donjem desnom uglu videa kliknete na ikonicu CC kako biste uključili titlove (ukoliko nisu uključeni). Nakon toga kliknite na desnu ikonicu zupčanik (Settings) kako biste klikom na Subtitles imali mogćnost da odaberete Bosanski jezik.

Ovosedmični intervju je sa Lindom Goldenstein, nekadašnjom predsjednicom i sadašnjom članicom odbora Privredne komore i Turističke organizacije Sedone. Sretni smo što je sa nama Jennifer Wesselhoff, koja je trenutno predsjednica i izvršna direktorica Privredne komore Sedone i koja ove sedmice vodi intervju sa Lindom Goldenstein. 

Rodom iz sjeverne Arizone, Lindina porodica je živjela u indijanskom rezervatu Hualapai uz rutu 66 kada je ona rođena. Kao dijete preselila se u regiju Sedone 1969. godine i od tada je tu uvijek bio njen dom. Korjeni njene porodice u Sedoni sežu do 1940-ih, a u Flagstaffu, Arizona, do 1890-ih. Dvanaest godina se bavila bankarstvom i u to vrijeme je podizala svoje dvoje male djece. Potom je prihvatila ponudu za posao u Santa Feu, Novi Meksiko, što je dovelo do toga da otvori Santa Fe Craftsman’s Guild, firmu koja se bavila izradom visokokvalitetnog namještaja po mjeri i arhitektonskih proizvoda. Krajem 1990-ih prodala je firmu i pridružila se umjetničkoj galeriji u ulici Canyon Road u Santa Feu. Nakon 9. novembra i obaranja „Blizanaca“ smatrala je da je došlo vrijeme da se vrati kući i petoj generaciji porodice koja živi u Sedoni.         

Linda je bila uvjerena da je Sedona pravo mjesto za otvaranje firme za umjetnine. Osnivač je i predsjednica galerije Goldenstein, koja je poznata po svom inovativnom pristupu i osjećaju za zajednicu. Galerija je dobila nacionalno priznanje, a radi sa lokalnim i sa kolekcionarima iz cijelog svijeta. Linda i njena galerija su dobile brojne nagrade uključujući nagradu za umjetnost koju dodjeljuje gradonačelnik Sedone, dvije nagrade za preduzetništvo od Poslovnog udruženja žena Sjeverne Amerike, 11 godina za redom je izglasana za najbolju galeriju, a USA Today je proglasio mjestom sa najboljim iskustvom kupovine u Sedoni. U galeriji su izložena djela 50 uglednih lokalnih i regionalnih umjetnika u svim stilovima i medijima, uključujući monumentalne i skulpture u prirodnoj veličini. Linda je u zajednici bila angažovana na različitim umjetničkim, kulturnim i humanitarnim poslovima i napravila je projekat istorije umjetnosti koji se konkretno bavi bilježenjem istorije umjetnosti Sedone, kao i istorije u nastajanju koju trenutno ispisuju priznati umjetnici iz Sedone. Također ima iskustva u televizijskoj produkciji i bila je izvršni producent dva filma u Sedoni.