Standardi za vodiče u avanturističkom turizmu

standardi-za-vodice-u-avanturistickom-turizmu_ATTA-adventure-guide-standards_usaid-turizam

 

 

Standardi za vodiče u avanturističkom turizmu

USAID Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) sarađuje s Udruženjem Avanturističkog Turizma (Adventure Trade and Travel Association – ATTA) u cilju unaprjeđenja vještina vodiča avanturističkih putovanja te pružanja podrške ovoj vrsti putovanja kroz različite smjernice.

Posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovina je sve više prepoznata kao vrlo atraktivna destinacija zbog svog povoljnog geografskog položaja, relativno niskih troškova usluga, izvrsne kvalitete, ali i pristupačne ponude hrane i pića.

Avanturistički turizam nudi različita iskustva kroz mnogobrojne aktivnosti kao što su one na rijekama Une, Vrbasa, Neretve i Tare, na bosanskohercegovačkim planinama kao i duž staze Via Dinarica. Aktivnosti uključuju rafting, kajakarenje, foto safari uz obilazak i razgledavanje ptica i divljih životinja, kao i lokalnu degustaciju hrane.

Regija predstavlja raj za avanturiste, ljubitelje prirode i one koje traže uzbudljiva, lijepa i pristupačna iskustva.  Bogata je netaknutom prirodom i obuhvata mnoge nacionalne parkove i druga zaštićena područja.

Da bi se u potpunosti iskoristio nevjerovatni potencijal zemlje, sektor avanturističkog turizma je uložio velike napore koji su rezultirali stvaranjem niza novih i uzbudljivih avantura. Bosna i Hercegovina ima idealne uvjete za razvoj avanturističkog turizma, koji uključuje najmanje dvije od slijedeća tri elementa: fizičku aktivnost, kulturnu razmjenu i interakciju ili aktivnost u prirodi. Pored toga, sektor je ubrzao proces rada ka poboljšanju sigurnosnih, operativnih i ekoloških standarda u svima aspektima. Sektor također nastoji da se predstavi kroz različite kanale, a vodiči avanturističkih putovanja se nalaze na vrhu prioriteta.

Specijalizirani turistički vodiči ključni su za pružanje odgovornih, sigurnih i nezaboravnih doživljaja avanturističkih putovanja. Oni savjetuju posjetitelje o prevenciji rizika i oblikuju cjelokupno iskustvo, od sigurnosti do usluge. Kako su odgovorni za brigu posjetioca, oni su također zaduženi za pružanje kvalitetnih i održivih iskustava. Stoga, profesionalni vodiči avanturističkog turizma, jednako su važni posjetiocima kao i kompanijama s kojima rade. Dakle, važno je da avanturistički vodiči rade u skladu s unaprijed definiranim smjernicama u cilju pružanja najbolje prakse,  a kompanije za avanturistička putovanja trebaju osigurati da se njihovo osoblje, prije svega vodiči, pridržavaju takvih smjernica.