Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma

business, hard working, autonomous

Bosna i Hercegovina (BiH) zahvaljujući bogatstvu različitih uticaja ima odličnu kuhinju i nudi izvrsnu hranu u kojoj uživaju svi njeni posjetioci. S ciljem minimiziranja neželjenih iskustava i izbjegavanja potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika poput trovanja hranom, USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Agencija za sigurnost hrane BiH razvili su “Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma”.

Vodič je razvijen radi lakšeg savladavanja gradiva i usvajanja dobrih praksi koje subjekti koji se bave pripremom i/ili služenjem hrane (restorani, planinarski domovi, seoska domaćinstva i organizatori izleta u prirodi koji nude specijalitete domaće kuhinje i sl.) trebaju primjenjivati pri ispunjavanju svih propisanih obaveza u poslovanju s hranom. Vodič je zasnovan na sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima koje prostorije i oprema za proizvodnju i promet hrane moraju zadovoljiti, dobroj ugostiteljskoj/proizvođačkoj praksi i HACCP-u, gdje se od proizvođača zahtijeva da identifikuje opasnosti koje ugrožavaju sigurnost proizvoda i da ih kao takve eliminišu ili kontrolišu. U vodiču su date i brojne smjernice i evidencijske liste koje je neophodno voditi, u zavisnosti od stepena rizika pojedinog objekta. Evidencijske liste i edukativne letke možete preuzeti ispod, klikom na odgovarajuće dugme.


PREUZMITE VODIČ
LETAK: 10 ZLATNIH PRAVILA
LETAK: 14 ALERGENA U HRANI
IZJAVA O PRIJAVI ZNAKOVA BOLESTI
EVIDENCIJA OBUKE ZAPOSLENIH
EVIDENCIJA ČIŠĆENJA, PRANJA I DEZINFEKCIJE
EVIDENCIJA INTERNE PROVJERE MJERNE OPREME
EVIDENCIJA PRAĆENJA HLAĐENJA HRANE
EVIDENCIJA PREVENTIVNOG ODRŽAVANJA OPREME
EVIDENCIJA PRIJEMA SIROVINA
EVIDENCIJA TEMPERATURE ČUVANJA HRANE NA TOPLOM
EVIDENCIJA TEMPERATURE HLADNOG STOLA
EVIDENCIJA TEMPERATURE U RASHLADNIM UREĐAJIMA
EVIDENCIJA TEMPERATURE U UREĐAJIMA ZA SKLADIŠTENJE SMRZNUTE HRANE
LETAK: KADA PRATI RUKE
LISTA DOBAVLJAČA
PLAN ČIŠĆENJA I PRANJA PROSTORA, PRIBORA I OPREME (PRIMJER)
LETAK: SIGURNO RUKOVANJE HRANOM U KUHINJI
LETAK: TEMPERATURA ČUVANJA LAKO KVARLJIVIH NAMIRNICA