Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma

Bosna i Hercegovina (BiH) zahvaljujući bogatstvu različitih uticaja ima odličnu kuhinju i nudi izvrsnu hranu u kojoj uživaju svi njeni posjetioci. S ciljem minimiziranja neželjenih iskustava i izbjegavanja potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika poput trovanja hranom, USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Agencija za sigurnost hrane BiH razvili su “Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma”.

Vodič je razvijen radi lakšeg savladavanja gradiva i usvajanja dobrih praksi koje subjekti koji se bave pripremom i/ili služenjem hrane (restorani, planinarski domovi, seoska domaćinstva i organizatori izleta u prirodi koji nude specijalitete domaće kuhinje i sl.) trebaju primjenjivati pri ispunjavanju svih propisanih obaveza u poslovanju s hranom.

Primarna namjena vodiča je da minimizira neželjena iskustva i izbjegne potencijalno ozbiljne zdravstvene rizike poput trovanja hranom koja mogu biti prouzrokovana neadekvatnim rukovanjem, pripremom i čuvanjem hrane. Kako do toga ne bi došlo, neophodno se pridržavati smjernica navedenih u vodiču

Vodič je zasnovan na sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima koje prostorije i oprema za proizvodnju i promet hrane moraju zadovoljiti, dobroj ugostiteljskoj/proizvođačkoj praksi i HACCP-u, gdje se od proizvođača zahtijeva da identifikuje opasnosti koje ugrožavaju sigurnost proizvoda i da ih kao takve eliminišu ili kontrolišu. U vodiču su date i brojne smjernice i evidencijske liste koje je neophodno voditi, u zavisnosti od stepena rizika pojedinog objekta. Evidencijske liste i edukativne letke možete preuzeti ispod, klikom na odgovarajuće dugme.