USAID Turizam organizovao je 7. aprila prvi u seriji virtuelnih događaja pod nazivom Certifikacijom od uspjeha! Tema prvog događaja je bila Sticanje geografskih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine (BiH).
Pozivamo sve one koji nisu imali priliku da učestvuju u događaju da preslušaju snimak sa Zoom-a na našem YouTube kanalu.
Ukoliko budete imali pitanja pišite nam na info@turizambih.ba
Saznajte koje su to dostupne šeme kvaliteta i vrste oznaka, te koje prednosti imaju nositelji geografskih oznaka.
Ciljevi webinara!
- Podizanje svijest bh. preduzetnika o prednostima i izazovima postupka certifikacije
- Predstaviti aktivnosti tekućih projekata i dostupne mehanizme podrške koje proizvođačkim organizacijama mogu pomoći u dobivanju oznake kvaliteta
- Objasniti kako certifikati i oznake kvaliteta mogu bolje povezati proizvode sa domaćim i međunarodnim tržištima
- Promocija zaštite geografskih oznaka prepoznatljivih ruralnih područja kao i četiri već certificirane organizacije u Bosni i Hercegovini.
Šta ćete saznati?
- Upoznajte se sa postupkom certifikacije i saznajte kako poljoprivredni proizvodi mogu steći jednu od tri dostupne oznake kada je u pitanju zaštita geografskog porijekla.
- Informišite se o aktivnostima i dostupnim mjerama podrške Vlada i nadležnih entitetskih Ministarstava poljoprivrede kada je u pitanju priprema i proces uvođenja standarda geografskog porijekla, kao i dostupnoj podršci donatorskih organizacija i projekata (UN FAO, UNDP EU4AGRI i planiranoj podršci USAID Turizam projekta).
- Iz iskustava i konkretnih primjera iz Hrvatske, Srbije i BiH saznajte više o naučenim lekcijama, izazovima ali i ključnim koristima i prednostima za nositelje geografskih oznaka, te kako kroz bolju promociju osigurati plasman, bolje cijene i sl.
Kome je namijenjen webinar?
- Poljoprivredni proizvođači i organizacije uključene u proizvodnju i preradu hrane
- Predstavnici vlasti na lokalnom, entitetskom i bh. nivou uključeni u razvoj poljoprivredne proizvodnje
- Distributeri, trgovci uključeni u plasman proizvoda
- Ostali subjekti u poslovanju s hranom (hoteli, restorani)
- Regionalne razvojne agencije i druge domaće i strane organizacije uključene u razvoj ove oblasti.
Ko su govornici?
- Feđa Begović, Vođa tima za razvoj turističkih proizvoda, projekt USAID Turizam
- Džemil Hajrić, direktor, Agencija za sigurnost hrane BiH
- Dragan Brenjo , šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane, Agencija za bezbjednost hrane BiH
- Božana Vranješ, viši stručni saradnik za bezbjednost i kvalitet hrane, Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske - Pejo Janjić, šef odjela za ruralni razvoj, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
- Vlado Pijunović, koordinator programa, UN FAO
- Ismar Ćeremida, menadžer projekta, UNDP / EU4Agri
- Velibor Trifković, stručnjak za turističke proizvode, USAID Turizam
- Ana Marušić Lisac, dipl. ing., Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o., ovlašteno i akreditirano certifikacijskom tijelo za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji nose oznaku izvornosti i geografskog podrijetla u RH
- Branislav Raketić, šef Odsjeka za označavanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Srbija
- Jozo Baković, Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira „CINCAR“
- Edin Babić, Udruženje mesoprerađivača “Visočka Pečenica”
- Miloš Kravić, Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira
- Darko Čobanov, dr. vet. med., član Udruge za zaštitu podrijetla livanjskog sira