certifikacijom-do-uspjeha_sticanje-geografskih-oznaka-za-poljoprivredne-proizvode-bosne-i-hercegovine_usaid-turizam

Sticanje geografskih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine

USAID Turizam organizovao je 7. aprila prvi u seriji virtuelnih događaja pod nazivom Certifikacijom od uspjeha! Tema prvog događaja je bila Sticanje geografskih oznaka za poljoprivredne proizvode Bosne i Hercegovine (BiH).

Pozivamo sve one koji nisu imali priliku da učestvuju u događaju da preslušaju snimak sa Zoom-a na našem YouTube kanalu.

Ukoliko budete imali pitanja pišite nam na  info@turizambih.ba 

Saznajte koje su to dostupne šeme kvaliteta i vrste oznaka, te koje prednosti imaju nositelji geografskih oznaka.

Ciljevi webinara!

  • Podizanje svijest bh. preduzetnika o prednostima i izazovima postupka certifikacije
  • Predstaviti aktivnosti tekućih projekata i dostupne mehanizme podrške koje proizvođačkim organizacijama mogu pomoći u dobivanju oznake kvaliteta
  • Objasniti kako certifikati i oznake kvaliteta mogu bolje povezati proizvode sa domaćim i međunarodnim tržištima
  • Promocija zaštite geografskih oznaka prepoznatljivih ruralnih područja kao i četiri već certificirane organizacije u Bosni i Hercegovini.

Šta ćete saznati?

  • Upoznajte se sa postupkom certifikacije i saznajte kako poljoprivredni proizvodi mogu steći jednu od tri dostupne oznake kada je u pitanju zaštita geografskog porijekla.
  • Informišite se o aktivnostima i dostupnim mjerama podrške Vlada i nadležnih entitetskih Ministarstava poljoprivrede kada je u pitanju priprema i proces uvođenja standarda geografskog porijekla, kao i dostupnoj podršci donatorskih organizacija i projekata (UN FAO, UNDP EU4AGRI i planiranoj podršci USAID Turizam projekta).
  • Iz iskustava i konkretnih primjera iz Hrvatske, Srbije i BiH saznajte više o naučenim lekcijama, izazovima ali i ključnim koristima i prednostima za nositelje geografskih oznaka, te kako kroz bolju promociju osigurati plasman, bolje cijene i sl.

Kome je namijenjen webinar?

  • Poljoprivredni proizvođači i organizacije uključene u proizvodnju i preradu hrane
  • Predstavnici vlasti na lokalnom, entitetskom i bh. nivou uključeni u razvoj poljoprivredne proizvodnje
  • Distributeri, trgovci uključeni u plasman proizvoda
  • Ostali subjekti u poslovanju s hranom (hoteli, restorani)
  • Regionalne razvojne agencije i druge domaće i strane organizacije uključene u razvoj ove oblasti.

Ko su govornici?

  • Feđa Begović,  Vođa tima za razvoj turističkih proizvoda, projekt USAID Turizam
  • Džemil Hajrić, direktor, Agencija za sigurnost hrane BiH
  • Dragan Brenjo , šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane, Agencija za bezbjednost hrane BiH
  • Božana Vranješ, viši stručni saradnik za bezbjednost i kvalitet hrane, Ministarstvo poljoprivrede,
    šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske
  • Pejo Janjić, šef odjela za ruralni razvoj, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  • Vlado Pijunović, koordinator programa, UN FAO
  • Ismar Ćeremida, menadžer projekta, UNDP / EU4Agri
  • Velibor Trifković, stručnjak za turističke proizvode, USAID Turizam 
  • Ana Marušić Lisac, dipl. ing., Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o., ovlašteno i akreditirano certifikacijskom tijelo za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji nose oznaku izvornosti i geografskog podrijetla u RH
  • Branislav Raketić, šef Odsjeka za označavanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Srbija
  • Jozo Baković, Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira „CINCAR“
  • Edin Babić, Udruženje mesoprerađivača “Visočka Pečenica”
  • Miloš Kravić, Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira
  • Darko Čobanov, dr. vet. med., član Udruge za zaštitu podrijetla livanjskog sira

Prezentacije govornika:

1. “Formalne procedure za dobijanje geografskih oznaka” – dr. Dragan Brenjo

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

2. “Valorizacija proizvoda s certifikatom oznake izvrsnosti i geografskog podrijetla – iskustva iz Hrvatske” – dipl. Ing. Ana Marušić Lisac

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

3. “Politika kvaliteta – iskustva Srbije” – Raketić Branislav

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

4. “Udruženje mesoprerađivača visočka pečenica i suđuka – Visoko” – Edin Babić

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

5. Mljekara Livno – dr. vet. med. Darko Čobanov

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab